
Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) publiceerde onlangs het Voorlopig Beeld van de resultaten van de doorstroomtoetsen 2025. Een belangrijke publicatie die bedoeld is om inzicht te geven in de voorlopige uitkomsten van de verschillende toetsaanbieders, en die daarmee bijdraagt aan de transparantie binnen het funderend onderwijs. Lees hier het voorlopig beeld: klik hier.
Als toetsaanbieder vinden wij het belangrijk dat deze resultaten zo zorgvuldig en duidelijk mogelijk worden weergegeven, zodat scholen, beleidsmakers en andere betrokkenen een goed geïnformeerd beeld krijgen. Bij het doornemen van het voorlopige beeld hebben wij enkele signalen opgemerkt die – vanuit onze positie – extra toelichting verdienen. In het bijzonder gaat het om de manier waarop gegevens zijn gepresenteerd en om verschillen ten opzichte van onze eigen analyses.
Met dit artikel willen wij onze zienswijze toelichten en laten zien waarom we deze afwijkingen constateren. Zo willen we bijdragen aan een beter begrip van de resultaten die onder onze naam zijn gepresenteerd en voorkomen dat hieruit verkeerde conclusies worden getrokken.
In de gepresenteerde tabellen in het voorlopige beeld zijn de resultaten weergegeven voor alle onderwijstypen samen. Dit is een belangrijke noot die voor ons niet genoeg wordt benadrukt. Zonder deze verduidelijking bestaat het risico dat de resultaten verkeerd worden geïnterpreteerd door lezers die niet bekend zijn met de samenstelling van de deelnemende scholen per aanbieder.
Voor ons, met relatief veel afnames (30%) binnen het speciaal (basis)onderwijs (sbo/so), is dit van wezenlijk belang. Wanneer resultaten uit beide onderwijstypen in één cijfer worden samengevoegd, ontstaat er mogelijk een vertekend beeld – zeker als men deze cijfers vergelijkt met aanbieders die voornamelijk binnen het regulier onderwijs actief zijn.
Voor een juiste en eerlijke interpretatie is het daarom belangrijk dat helder wordt gemaakt dat de gepresenteerde resultaten betrekking hebben op álle onderwijstypen samen.
De resultaten die in het voorlopige beeld zijn opgenomen onder de naam van AMN wijken op verschillende punten af van onze eigen berekeningen. Dit verschil ontstaat doordat wij met een adaptieve toets werken en de manier waarop de vaardigheidsscores tot stand zijn gekomen.
In het Voorlopig Beeld zijn de vaardigheidsscores berekend op basis van itemparameters die zijn gekalibreerd door Stichting Cito Control (SCC) en in opdracht van het CvTE, op basis van de door toetsaanbieders aangeleverde data. Dit wordt gedaan om de over de verschillende doorstroomtoets gedeelde ankeritems met elkaar te vergelijken en kalibreren. Na de kalibratie van de ankeritems hanteren wij bij AMN een aanvullende werkwijze: wij voeren een eigen kalibratie uit waarbij we niet alleen gebruikmaken van de huidige toetsdata, maar ook van historische resultaten uit eerdere proeftoetsen, eindtoetsen en de doorstroomtoets van het voorgaande jaar. Dit zorgt voor stabielere en beter onderbouwde resultaten, waarmee wij de vaardigheidsscores voor onze leerlingen berekenen.
Wij zien dat het gebruik van verschillende kalibratie procedures tot duidelijke verschillen kan leiden in de uiteindelijke scores. Zo wordt in het voorlopige beeld bijvoorbeeld vermeld dat 88,5% van de leerlingen die via AMN deelnamen niveau 1F voor Lezen behaalde, terwijl uit onze eigen berekeningen blijkt dat dit percentage op 92,6% ligt voor dezelfde doelgroep van alle onderwijstypen samen.
Klik op de afbeeldingen hieronder om te vergroten.
Wij vinden het belangrijk dat er een correct en genuanceerd beeld ontstaat van de prestaties van leerlingen die via AMN hebben deelgenomen aan de doorstroomtoets. Zeker wanneer de gepresenteerde cijfers afwijken van onze zorgvuldig berekende resultaten, achten wij het van belang om onze werkwijze en bijbehorende uitkomsten toe te lichten.
Helaas zijn onze bevindingen niet meegenomen in het Voorlopig Beeld van het CvTE. Middels dit artikel willen wij daarom vroegtijdig bijdragen aan transparantie en zorgvuldigheid in de duiding van toetsresultaten – in het belang van scholen, leerlingen, beleidsmakers en andere betrokkenen.
Voor vragen over onze doorstroomtoets kun je ons bellen of mailen.
Heb je je al vooringeschreven voor de AMN Doorstroomtoets 2026? Klik hier en regel het meteen.
Ben je nog niet bekend met AMN en wil je eerst eens (vrijblijvend) ervaren hoe het werkt? Schrijf je dan in voor de AMN Proeftoets.