AMN Talentscan MBO - HBO

Ontdek het talent en de aanleg van je deelnemers

Leer snel en eenvoudig hoe je het beste uit de deelnemer haalt.

Je krijgt snel inzicht in wie de deelnemer is en wat hij of zij in huis heeft. Je krijgt ook handvatten voor de optimale begeleiding. Zo haal je het beste uit de deelnemer. En de deelnemer haalt het maximale uit de opleiding.

Het maken van een keuze voor een mbo of hbo opleiding en deze vervolgens succesvol afronden is een uitdaging voor jonge deelnemers. Nog steeds maken jongeren verkeerde keuzes.

Soms omdat ze niet goed bij de opleiding passen, soms omdat ze een beperkt beeld hebben van het beroep waarvoor ze worden opgeleid. Het gevolg is dat een groot aantal deelnemers uitvalt en een nog groter aantal dat één of meerdere keren van opleiding switcht, voordat ze een goede match gevonden hebben.

Ruim 100.000
afnames per jaar bij onderwijsinstellingen en bedrijven

Beschikbaar voor mbo-niveau 1 tot en met wo-niveau

Brengt competenties, aanleg en optimale begeleiding in kaart

Persoonsgerichte begeleiding belangrijk

Veel deelnemers lopen in een opleiding vast, omdat ze niet op de juiste manier begeleid worden. Moet de deelnemer gestuurd worden of is er juist uitdaging nodig? Is een persoonsgerichte begeleiding nodig of moet er juist ondersteuning op de inhoud plaatsvinden?

De AMN Talentscan helpt bij deze vraagstukken. Dit begeleidingsinstrument brengt duidelijk de sterke kanten en de aandachtspunten voor het opleidingstraject naar voren. Daarnaast wordt duidelijk op welke competenties de deelnemer goed matcht met de gekozen opleiding en op welke competenties extra ondersteuning nodig is. De belangrijkste conclusie die uit de Talentscan komt is de begeleidingsstijl die de deelnemer nodig heeft.

Waarom de AMN Talentscan?

De Talentscan geeft een goed en objectief beeld van de deelnemer. Een blauwdruk van de deelnemer in deze fase van zijn leven.

Waardevolle informatie die de docent of SLB-er kan gebruiken om, meteen vanaf het begin van de opleiding, het leerproces te optimaliseren, de juiste begeleidingsstijl toe te passen en zo het beste van de deelnemer naar boven te halen.

Meer maatwerk in de opleidingstrajecten leidt tot veel betere resultaten. Iets waar ook de school maar zeker de deelnemer veel baat bij heeft.

Wat meet de AMN Talentscan?

De AMN Talentscan brengt de volgende hoofdfactoren in beeld:

Persoonlijkheid

Stabiliteit
Extraversie
Altruïsme
Zorgvuldigheid
Openheid
Intrinsieke motivatie

Cognitieve capaciteit

Numerieke aanleg
Verbale aanleg
Abstract redeneervermogen

Competenties

Leiden en beslissen
Samenwerken
Presenteren
Analyseren
Creëren en leren
Organiseren
Presteren

De AMN Talentscan meet de Capaciteiten en de Persoonlijkheid van de deelnemer. Van daaruit worden ook conclusies getrokken over gebieden die van toepassing zijn in de leerondersteuning zoals: Leerintelligentie, Logisch redeneren, Dynamiek, Werkhouding, Zelfredzaamheid en Competenties.

De resultaten op Capaciteiten geven aan in hoeverre de deelnemer aanleg heeft om verschillende vaardigheden te kunnen ontwikkelen. De volgende factoren worden gemeten: Numerieke aanleg, Verbale aanleg, Redeneervermogen, Evaluatievermogen en Ruimtelijk Inzicht.

Persoonlijkheid wordt gemeten met de factoren van "The big five": Stabiliteit, Extraversie, Altruïsme, Zorgvuldigheid en Openheid. Daarnaast wordt de factor Intrinsieke motivatie gemeten. Dit persoonlijkheidsmodel is een belangrijke voorspeller voor de mate van succes in studie en werk.

Begeleidingsstijl

Hoe haal je het maximale uit de deelnemer met jouw begeleiding?

Neem je de deelnemer bij de hand? Of coach je van een afstandje? Met de AMN Talentscan kom je erachter wat het best werkt voor elke deelnemer.

Zo kan er gekeken worden, met de rapportage Talentmatch, bij welke domeinen en beroepsgroepen de deelnemer het best past. De resultaten zijn er echter ook op een overkoepelend niveau. Met rapportages als groepsrapportage, de klasrapportage en de managementrapportage is er geaggregeerde informatie over groepen, klassen en opleidingen beschikbaar. Met deze informatie is het zelfs mogelijk om onderwijsprocessen te optimaliseren, omdat heel snel inzichtelijk is welke eigenschappen er gemeenschappelijk zijn in de groep en of hoe de deelnemers verdeeld zijn over de diverse begeleidingsstijlen.

In de AMN Talentscan is ook een vragenlijst opgenomen. Deze bevraagt de deelnemer over diverse omgevingsfactoren als vooropleiding, stage- en werkervaring, eerdere vormen van begeleiding, thuissituatie, gezondheid, etc. De antwoorden leveren onderwerpen op voor een gesprek met de deelnemer. De AMN Talentscan analyseert de antwoorden ook en vertaalt deze in een risicoscore voor de omgeving waarin het leerproces gaat plaatsvinden.

Voorbeeldopgaven

 • Swipe of klik op de bolletjes voor een indruk van de vragen in de AMN Talentscan.

Praktische informatie:

 • volledig digitaal;
 • eenvoudige afname op computer of tablet. Thuis, op school of op kantoor, met of zonder cameratoezicht;
 • afnametijd is gemiddeld 2 uur;
 • COTAN gecertificeerd;
 • objectief;
 • compacte rapportage;
 • resultaten direct beschikbaar;
 • de scan controleert op sociaal wenselijke- en gehaaste antwoorden;
 • begeleidingsstijl, met praktische tips;
 • gratis (technische) ondersteuning van de AMN Helpdesk.

Wil je meer weten?

Neem contact met ons op. Bel naar 026 355 7333 of stuur een e-mail naar info@amn.nl. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Laat ons vrijblijvend contact met je opnemen.

Neem contact op