Om het aantal schoolverlaters terug te dringen wordt coaching en begeleiding steeds belangrijker. Maar hoe doe je dat? Wat zegt de wetenschap erover? En bovenal: welke voordelen neemt het mee? Iedere week publiceren wij een blog hierover gebaseerd op ons white paper (klik hier om het te downloaden). In dit blog: vroegtijdig begeleiding en schoolverlaters: nu en in de toekomst.
Als het aankomt op het terugdringen van vroegtijdig schoolverlaten is er al heel wat bereikt. In 2002 waren er 71.000 studenten die vroegtijdig stopten met hun mbo-opleiding. 15 jaar later is dit al flink minder: ‘slechts’ 23.000 mbo-studenten die besloten eerder te stoppen met hun opleiding. Dat is een sterke daling. En het is op de goede weg. Het aantal schoolverlaters moet namelijk teruggedrongen worden naar 21.000 in 2021.
Hoe dit komt? Een groot deel is dankzij de inspanningen van scholen en gemeenten, én dankzij verbeteringen van de meetmethoden. In de afgelopen jaren is de doorstroom van het vmbo naar het mbo verbeterd. Hierdoor gaan meer jongeren na het vmbo door naar het mbo, en vallen minder jongeren uit in hun eerste mbo-jaar.
Om goed te blijven presteren moeten scholen op zoek gaan naar nieuwe manieren om uitval en studiewisseling (‘switch’) tegen te gaan. Er wordt verdere terugdringing van voortijdige schoolverlaters gevraagd en de overheid voert vanaf 2017 een toelatingsrecht in. Het toelatingsrecht houdt in dat studenten elke mbo-opleiding mogen volgen die zij willen, en dat mbo-scholen de studenten niet meer mogen weigeren (zie ook MBO-today). Of de student en de studie de goede match zijn, is dan nog maar de vraag.
Daarom is de begeleiding en coaching van studenten belangrijker dan ooit. Uit onderzoek blijkt dat één jaar intensieve begeleiding in het mbo al zorgt voor 40% minder uitval. Op dit moment gebruiken de meeste professionals die met jongeren werken coaching en begeleiding vooral bij risicogroepen. AMN pleit voor goede coaching en begeleiding voor alle jongeren waar professionals mee in aanraking komen. En daar bieden wij trainingen en workshops voor aan in onze nieuwe leergang AMN Studiecoach. Benieuwd naar AMN Studiecoach? Lees er hier (klik) meer over.
Vind je de wetenschap achter begeleiden en coachen interessant? Lees dan eens onze white paper. Je downloadt ‘m hier.